2015. augusztus 25.

Mester és tanítványa


Havonta egyszer benézek. Már a földszinten elkezdek szemezni néhányukkal, aztán felmegyek az emeletre és az újonnan érkezetteket veszem szemügyre. Olykor sikerrel járok, és nem egyedül távozom. Aztán egy nap konkrét elképzeléssel érkezem. Pontosan tudom mit szeretnék és célirányosan közelítem meg a helyszínt, s közben drukkolok, hogy ott legyen ő, ahol lennie kell. Ott van. Szerencsés napom van. Boldogan viszem haza és ismerkedem vele. Annyira beleszeretek, hogy vissza sem akarom vinni. De visszaviszem, mert ez a helyes. Adok esélyt neki, hogy mások szívét is elrabolhassa. Részemről a szerelem tartósnak bizonyul, ezért utánajárok, költök rá és megszerzem egy példányát.

Nyílik az ajtó és ő ott terem. Követendő példát mutat nyújtózkodásból, vagyis miként kellene reggelente kikelnem az ágyamból, gémberedett tagjaimba életet lehelnem. Egészséges életmódra ösztönöz. Süt a nap, esik az eső vagy a hó, őt semmi sem zavarja. Pillanatok alatt útra kész, legyen kora reggel vagy késő este. Farok csóválással köszönt, amint meglát; hanyatt vágva magát kiköveteli a simogatást. Játékra invitál a rongyok, műanyag virágcserepek elém cipelésével. Igazi energiabomba és örömforrás. A neve: Rusty.

Szeretem az állatok (nem csak a kutyák) életéről, tartásáról szóló könyveket, filmeket, sorozatokat. A témához kötődően ilyen pl. James Heriott állatorvos kiadott könyvei, Cesar Millan, a falkavezér (Leader of the Pack) illetve Csodálatos kutyadoki (The Dog Whisperer) vagy Victoria Stilwell - A póráz két végén (It's me or the Dog) sorozata. Még intenzívebben tanulmányoztam a témakört miután megszületett a döntésem, hogy örökbefogadás révén leszek kutyatulajdonos.

Első kutyás gazdi vagyok, tele kérdésekkel / kételyekkel. Kapaszkodókat a könyvekben / ismeretterjesztő illetve oktató filmekben valamint gyakorlottabb kutyásoknál keresek. Nap, mint nap lehetőségem van az elméletet gyakorlatban is tesztelni.

Milyen változást hozott az életemben a négylábú társ csatlakozása?

Család: Rusty nem csak engem, hanem a szüleimet is kimozdította a holt pontról. Feltétel nélküli szeretete, amit ki is tud mutatni, ragadós. A hozzá kapcsolódó élményeink révén mi is időről időre közelebb kerülünk egymáshoz. 

Egészség: Rendszerességre nevelt, mert reggel és este kötelező a séta (időjárástól függetlenül), ami jót tesz a lelkemnek és a testemnek is az irodában töltött hosszú órák után. Plusz nyereség, hogy sikerült a segítségével elérnem egy ideálisabb testsúlyt.

Szórakozás és feltöltődés: Rá (és persze a könyvekre is) mindig lehet számítani. Már a kinézete, járása is mosolyt csal az arcomra. Igazi kikapcsolódást jelent a vele töltött idő, mert minden tevékenységben benne van szíve - lelke és ez arra ösztönöz, hogy én is hasonlóan tegyek. Legyek jelen testben és lélekben is az adott helyzetben. Az az igazi kikapcsolódás.

Személyes fejlődés: Az nem kérdéses, hogy a könyvekből sokat tanulhatunk. A kihívást az jelenti, hogy átültetjük-e a gyakorlatba az olvasottakat. Rustynak hála, sok mindent bátrabban próbálok ki. Ha nem válik be valami, már akkor sem esem kétségbe. Levonom a tanulságokat és próbálkozom mással. Nincs egy tuti módszer, mindannyian (ő is, én is) egyéniségek vagyunk. Mi tudjuk mi a legjobb nekünk.

Munka: Rusty komolyan veszi a házőrzői feladatait. Belead mindent. Fáradthatatlanul futkoss és ugat, amikor szükséges. Teszi a dolgát. Én is teszem. A vele való kapcsolatom elmélyíti az önismeretemet, ennek köszönhető, hogy bátrabban teremtek kapcsolatokat, beszélgetek idegenekkel, magabiztosabb vagyok a kommunikációmban. Mindez a munkámra is pozitív hatással van, hiszen tanácsadóként azzal keresem a kenyerem, hogy másoknak segítek pl. megtalálni a megfelelő állást, felismerni az erősségeiket, fejleszteni a kommunikációjukat, magabiztosságukat stb.

Párkapcsolat: Ha hiszed, ha nem, ebben is benne van a mancsa. Egyedi (mesébe illő) történet. Megér egy külön fejezetet. Kíváncsi vagy rá? Egyszer majd elmesélem :-)

Ez csak ízelítő volt, mert a kalandjaim folytatódnak, új fejezetet kezdek minden reggel. És Te? Milyen kalandba vágsz bele az olvasmányaidból és négylábú barátodból erőt merítve?

Az írásom megjelent a Minerva Capitoliuma  márciusi számában: http://hosnok.hu/minerva/minerva2015marc.pdf 
Itt pedig hozzájuthatsz a többi számhoz is: http://www.minervacapitoliuma.hu/itt-kerd-el/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése